UUSILLA HIUKSILLA VALLOITTAMAAN PRAHA JA PLZEŇ

PÄÄTIMME PUOLISONI kanssa lähteä hetkeksi arkea pakoon lyhyelle lomamatkalla. Matkakohteeksi valikoitui lyhyen lentomatkan ja erinomaisen pilsner-oluen johdosta Tšekin pääkaupunki Praha.

Mutta ennen matkaa hiukset oli laitettava priimakuntoon, tottakai. Siispä ensimmäiset lomafiilistelyt tunnelmoitiin luottokampaajani Pia Rasmussenin luona.

Tätä edeltävällä kampaamokäynnillä olimme aloittaneet vaalennusprosessin, jota nyt oli tarkoitus jatkaa. Aavistuksen epävarmana odotin, josko vihdoin hiukset antaisivat periksi ja vaalentuisivat toivottuun sävyyn. Tällä kertaa toive ei ollut epärealistinen, ja vaalennus onnistui odotusten mukaan.

Kun pääliosa oltiin saatu toivotun vaaleaksi, laitettiin siihen vielä taittoväri, jolla sävy saatiin taitettua kylmäksi kuin helmikuinen hanki auringonnousun aikaan. Sitten sivuille ja pienelle tupsulle edessä levitettiin sinimustaa lisäämään kontrastia vaalean kanssa.

Syvän musta väri sivuilla toimii kontrastina vaalealle päälliosalle.

VÄRIN VALMISTUTTUA sain yhtäkkiä päähäni idean lyhyistä hiuksista. Puolet pois, se olisi nastaa! Pia teki työtä käskettyä, ja seuraavassa hetkessä hiukseni olivat lyhyemmän kuin vuosikausiin. Vaihtelu virkistää – ja bonuksena joka-aamuinen hiustenlaittokin menee nyt muutamassa minuutissa.

Kun vielä kulmat ja ripset saatiin sävytettyä mustaakin mustemmalla, olin valmis astelemaan ylväänä Prahan katuja.

Ennen ja jälkeen. Nuupahtaneesta majavasta sukeutui kampaajalla käynnin jälkeen ylväs Piikkisika.

PÄIVÄ ENNEN MATKAA uutisissa kerrottiin, että lentoliikennettä uhkaava Ilmailualan Unionin lakko tukilakkoineen toteutuu juuri silloin, kun meidän oli tarkoitus lähteä matkaan.

Helsinki-Vantaan maapalvelut lähes pysähtyivät ja Finnair joutui perumaan toista sataa lentoa, kun esimerkiksi jäänpoistoa, matkatavaroiden käsittelyä ja koneiden kuormaamista hoitavissa yrityksissä osallistuttiin tukilakkoihin.

Onni onnettomuudessa, meidän lentomme ei ollut peruttujen listalla, mutta ilmassa leijui uhka, ettei koneeseen saataisi lastattua ruumaan meneviä matkalaukkuja mukaan. Siispä käsimatkatavaroilla matkaan.

LENTO LÄHTI KUIN LÄHTIKIN ajallaan, mutta kone oli tupaten täynnä, kun peruttujen lentojen matkustajia yritettiin reitittää kohteisiinsa Keski-Euroopan kautta. Lennolle ei oltu lakon takia saatu myöskään mitään virvokkeita tai syötävää, mutta olimme sentään matkalla ja saatoimme huokaista helpotuksesta.

Mutta.

Kesken matkan koneen kapteeni ilmoitti, että joutuisimme kääntymään takaisin kohti Helsinkiä ja vaihtamaan konetta, sillä koneeseen oli tullut tekninen vika. Lopulta kaiken sählingin jälkeen pääsimme uudella koneella määränpäähämme vajaat kolme tuntia aikataulusta myöhässä.

Prahan keskustaan päästyämme suuntasimme virkistävälle oluelle lähimpään pubiin. Täällä Pilsner Urquell on tuoretta, pastöroimatonta ja todellinen tähti!

PRAHAN ILLASSA meitä odotti melkolailla yhtä kolea ilma kuin Suomessakin oli, mutta sitä osasimme odottaakin. Taksien ollessa suorastaan ryöstöhintaisia (40 €) matkasimme hotelliimme linja autolla ja metrolla. Se sujui helposti, ja matka oli halpa (1,35 €).

Hotellimme, neljän tähden Hotel Galileo oli pieniä puutteita lukuun ottamatta oikein viihtyisä hotelli hyvällä sijainnilla.

Suomalaisten baarien aukioloihin tottuneena tuntui erikoiselta, että prahalaisten suosimat olutravintolat ja illanviettopaikat sulkivat ovensa jo puolenyön korvilla. Yökerhot sen sijaan palvelivat nuorta juhlakansaa jopa aamukuuteen.

Ennen ja jälkeen korkeasesongin Prahassa voi liikkua väljästi ja vapaasti ilman huolta kadut ja torit täyttävistä turistimassoista.

KAHDEN PÄIVÄN jälkeen lähdimme tutustumiskäynnille Plzeňiin eli Pilseniin, Tšekinmaan kuuluisimpaan olutkaupunkiin, jossa pannaan maan ylpeyttä, Pilsner Urquell -olutta.

Suuren maailman tyyliin panimon edustaja oli hoitanut meille yksityiskuljetuksen majapaikkaamme, jotta säästyimme vajaan sadan kilometrin ja puolentoista tunnin bussimatkalta.

Saimme niin ikään yksityisen VIP-panimokierroksen, jonka aikana pääsimme maistamaan Pilsner Urquellia avosammiosta tuoreeltaan ja suodattamattomana. Se maistui kuin pala taivasta.

Vuorokauden mittaisen Plzeňin-vierailun jälkeen meidät kuljetettiin takaisin Prahaan, edustusautolla kuten asiaan kuuluu.

Panimon alla risteilevissä yhdeksän kilometrin pituisissa luolastoissa on mahdollisuus nauttia maailman tuoreinta Pilsner Urquell -olutta.

KAIKEN KAIKKIAAN Praha oli oikein mukava kaupunkikohde, joka ei kuitenkaan mahdu aivan oman listani kärkipaikoille. Ruoka ja juoma oli hävettävän halpaa, mutta esimerkiksi laadukkaat vaatteet olivat Helsingin hinnoissa. Niinpä mukaani päätyi vain yhdet valkoiset farkut.

Tärkein anti matkalta oli kuitenkin se, että loman jälkeen jaksaa taas arkisessa työssä huomattavasti paremmin.

STUDIO RASMUSSEN
Eerikinkatu 8
00100 HELSINKI
Puh. 0400 128 485
www.studiorasmussen.fi
Ajanvaraus verkossa:
https://timma.fi/studiorasmussen

 

Share This: